­

Drie machtige bergen beklimmen in de Italiaanse Alpen voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte

Een enorme uitdaging, drie van de meest beruchte bergpassen van de Giro d’Italia beklimmen. De favoriete beklimmingen van Alberto Contador. Verleg je grenzen, alleen of samen met familie, vrienden en/of collega’s, en bereik de toppen van de Gavia, Mortirolo en Stelvio. Veel doorzettingsvermogen heb je nodig om het vol te houden. Dat staat figuurlijk voor wat patiënten met een energiestofwisselingsziekte dagelijks meemaken, maar dan om te overleven. Een enorme uitdaging om nooit te vergeten!

Op www.forza4energy4all.nl vind je meer informatie over dit mooie evenement en kan je de deelnemers ook sponsoren.

KIJK HIER VOOR MEER INFORMATIE OVER FORZA4ENERGY4ALL 2021 EN DE DEELNEMERS TE SPONSOREN

 forza groepsfoto 2019

Terugblik Editie 7 - 2019

Op 5, 6 & 7 september 2019 was het dan zover: onze 83 deelnemers beklommen de machtige bergen in de Italiaanse bergen op de fiets, hardlopend en/of wandelend. Forza4Energy4All 2019 was weer een enorme uitdaging voor de deelnemers, maar ook voor de organisatie omdat door vallende rotsblokken twee bergen niet begaanbaar waren. Gelukkig waren er hele mooie alternatieven. Volop energie, en ook wel wat spanning, was er bij de deelnemers om deze uitdagingen aan te gaan met als doel het medicijnonderzoek te ondersteunen. In gedachten gingen de kinderen en ook volwassenen die aan een energiestofwisselingsziekte lijden of die eraan zijn overleden mee de bergen op.

Tina fietst naar Bormio
Forza4Energy4All 2019 TinavanLeeuwenTina van Leeuwen (69) had zich voor de derde keer ingeschreven voor Forza4Energy4All, maar dit jaar wilde ze haar uitdaging nog wat groter maken. Dit keer kwam ze niet met de auto naar Bormio in Italië maar heeft ze de hele tocht alleen gefietst. Op vrijdag 9 augustus vertrok ze, met haar fiets vol bepakt met o.a. een tentje, vanuit haar woonplaats Velp. Al de eerste avond leek het mis te gaan, het schoot haar in de rug. Opgeven kwam nog niet in haar op en ze nam zich voor rustig op de fiets te stappen en het ging steeds beter gelukkig. Die avond koos ze wel voor een fijne B&B. Ze fietste de etappes lekker op haar tempo langs Blitterswijck, Koblenz, Braunsbach, Dillingen a/d Donau, Riegsee, Garmisch Partenkirchen, Ried en Glurns. De Stelvio kwam steeds dichterbij en de steile beklimmingen onderweg (zelfs een stukje 18%) met 4 tassen aan de fiets hadden al haar veel energie gekost. Op vrijdag 30 augustus stond ze aan de voet van de Stelvio en koos ze verstandig voor de fietsbus die haar naar boven heeft gebracht, met in gedachten dat ze hem over een week alsnog zonder die tassen op zou gaan fietsen (wat achteraf toch even anders liep). Wat een mooie afsluiting van 3 weken fietsen! Wat een enorme prestatie Tina!

IMG 20190903 WA0032Sammetje
Onder prachtige zonnige omstandigheden is op dinsdag 3 september het ‘Sammetje’ gereden. Een fietstocht waarbij de drie bergen op één dag worden beklommen. De tocht is opgezet door Marc Wismans ter nagedachtenis aan Sam die in dat jaar overleed, dit om zijn ouders Ilona en Harmen te steunen die naast Sam al eerder hun zoon Matthias hadden verloren aan de genadeloze energiestofwisselingsziekte. De tocht draagt Sam zijn naam en wordt nu jaarlijks door enorme bikkels gereden voor al die overleden kindjes en hun ouders. Door de vallende rotsblokken waren de wegen vanuit Bormio naar de Gavia en Stelvio nog steeds afgesloten en werd besloten te gaan voor de Mortirolo, de Gavia vanaf de andere kant en weer terug over de Mortirolo. Een monstertocht zoals het Sammetje moet zijn. Annemieke, Pim en Piet hebben de tocht gereden tot aan de top van de Gavia. Jaap, Nick, Jeroen en Hilco hebben de Mortirolo - Gavia - Mortirolo en terug naar Bormio gereden. Een tocht van 170 km en ruim 4600 hoogtemeters. Zeer moe en uitgeput kwamen zij rond 18.30 uur aan bij het hotel onder luid applaus van de Forzanen. Wat een prestatie! Filmpje youtube Sammetje https://youtu.be/39sm6DcI6IA 

Verslag Forza4Energy4All 2019

De deelnemers en hun supporters kwamen de dagen voor de start op donderdag aan in Bormio. Dit jaar was er al een grote groep vanaf dinsdag in het hotel ingecheckt. Op woensdag werd Bormio verkend en heeft een grote groep fietsers de Torri di Fraele beklommen om het gevoel van klimmen alvast weer in de benen te krijgen. Op de top bij het stuwmeer hebben we heerlijk met de zon op het gezicht op het terras genoten van een drankje en het prachtige uitzicht op de besneeuwde toppen om ons heen.

Die avond waren we compleet en was het tijd voor de eerste briefing, die iets anders was dan normaal. Zo’n 2 weken waren er door zware regenval aardverschuivingen op de bergen, daardoor waren er enorme rotsblokken naar beneden gekomen op de weg van Bormio naar de Gavia. Waar we nog de hoop hadden dat de weg zo snel mogelijk weer open zou zijn bleek dat het echt niet mogelijk was om de Gavia te beklimmen omdat er nog rotsblokken ter grootte van een huis elk moment naar beneden konden komen. En dat was nog niet het enige, want op zaterdag kwamen er op de Stelvio (ook aan Bormio zijde) ook grote rotsblokken naar beneden en werd ook die weg afgesloten. Met nog stille hoop dat de Stelvio, een zeer populaire route, zaterdag wel weer opgeruimd en veilig zou zijn hebben onze ‘Masters of Disaster’ Hein en Paul hun uiterste best gedaan om goede alternatieven te vinden die net zo uitdagend zouden zijn. Een hele klus maar met hulp van onze top vrijwilligers, Kiko van het hotel en verschillende lieve mensen in Bormio en omgeving die ons een warm hart toedragen is dat gelukt! In de briefing voor dag 1 werd vertelt dat i.p.v. de Gavia nu voor de fietsers 2 bergen op het programma stonden: Torri di Fraele en Bormio 2000. En voor de hardlopers en wandelaars de Bormio 2000. Iedereen begreep gelukkig heel goed dat door dit natuurgeweld een verandering was in de plannen.
De briefing werd afgesloten met een filmpje vol prachtige aanmoedigingen van familieleden maar ook van professor Smeitink, onze ambassadeur Jochem van Gelder en wielrenster Anna van der Breggen, bekijk hem hier https://youtu.be/icQt0m1ZFN4
Op naar de start van Forza4Energy4All 2019!

FORZA4ENERGY4ALL DAG 1 – Torri di Fraele & Bormio2000          

forza 2019 fietsers

Bij het openen van de gordijnen zagen we dat het een stralend mooie dag was voor de eerste dag van Forza! Bij het ontbijt verschenen wat gespannen koppies en ook een aantal deelnemers die niet konden wachten te starten na maanden trainen.

De eerste grote groep fietsers vertrok om half negen vanuit Bormio naar de Torri di Fraele (ook wel de mini Stelvio genoemd) en de Bormio 2000 met stijgingspercentages van 12%. De coaches Nick en Hilco fietsten tussen alle deelnemers in om iedereen weer zo goed mogelijk de berg op te helpen. De tweede snellere groep van drie fietsers vertrok wat later om allemaal rond dezelfde tijd bij de finish te komen. Na de eerste berg was het lekker afdalen, nog even langs het hotel waar ook een verzorgingspost klaarstond om vervolgens naar de top van de Bormio 2000 te fietsen. Een rit van ong. 48 km en 1600 hoogtemeters.

De wandelaars begonnen om negen uur. Zij liepen met de gids Letizia en natuurlijk met coach Janny een off-road route naar de top van de Bormio 2000. De wandelaars vonden deze route veel zwaarder dan de Gavia. Er was zelfs een stijgingspercentage van wel 34%. Ze kwamen na de prachtige maar heel uitdagende wandeling moe maar zeer voldaan over de finish. 

De hardlopers begonnen om half 11. Zij beklommen de Bormio 2000, dit na een goede voorbereiding van hardloopcoach Dennis die zelf de 9 km vanaf hotel liep. Door de continue stijging was het voor iedereen een zware opgave, omdat er dus niet echt een vlakker stuk was om even te herstellen. Met veel doorzettingsvermogen is iedereen heeft iedereen de top bereikt.

Bijna op de top horen de deelnemers de muziek al en worden ze door speaker Hein omgeroepen en aangemoedigd voor die laatste steile meters. Extra bijzonder was dat Sterre, Torre en Paulien (zij hebben een energiestofwisselingsziekte) ze bij de finish opwachten. Na de finish onder de oranje finish boog werden ze als helden onthaald na het voltooien van hun eerste uitdaging. Er was een mooi feest op de top met muziek van onze geluidsmannen, een erehaag en dansjes naast de emoties die ook zeker loskwamen.

Het gehele verslag inclusief foto's en video links kun je vinden op onderstaande link:

Lees hier het gehele verslag van Forza4Energy4All 2019

forza 2019       forza polonaise       forza fietser2

­