­

Jochem Energy4All column2021 doorDennisVloedmans

Column Jochem van Gelder

Jochem is TV-presentator en sinds 2008 een energieke
en betrokken ambassadeur van Stichting Energy4All.

15 jaar Energy4All

15 jaar Stichting Energy4All is een jubileum. Normaal een moment om te vieren, om op te toosten en te proosten. In het geval van Energy4All past vooral een moment van stilte. Stilte om stil te staan bij alle jongens en meiden voor wie de stichting ooit werd opgericht. Zij hadden dringend behoefte aan een medicijn. Een medicijn dat hun leven zou verlengen of letterlijk zou versterken. Kinderen met ambities, met dromen en met een enorme levenslust, zoals alle kinderen dat van nature hebben Alleen ‘onze’ kinderen hadden de domme pech dat hun lichaam weigerde mee te werken aan die ambities. Nog maar net begonnen aan hun levensweg raakte hun energie op en stopten hun veel te jonge levens.

Een stilte om ook stil te staan bij hun naasten. Hun ouders, broertjes en zussen. Hun opa’s, oma’s, ooms en tantes. Zij moesten lijdzaam toezien hoe de energie wegebde bij hun geliefde kind, kleinkind, broer en zus. Maar zij gaven zich niet gewonnen. Ze organiseerden veilingen, sportwedstrijden, talentenjachten, noem maar op. Zij haalden letterlijk alles uit de kast om die ziekte onder de aandacht te brengen en zo geld op te halen voor dat zo noodzakelijke medicijn. Ondanks het feit dat ze er ook rekening mee hielden dat het voor hun geliefde familielid te
laat zou zijn.

Ik hecht er ook waarde aan om stil te staan bij al diegenen die zich in de loop der jaren hebben ingezet voor Energy4All. Mensen die ooit allemaal met eenzelfde ambitie begonnen zijn. Namelijk om een wezenlijke bijdrage te leveren om zo snel mogelijk te komen tot een werkend medicijn tegen energiestofwisselingsziekten. Mensen die om verschillende redenen en tot grote spijt ook weer zijn afgehaakt. We mogen niet vergeten dat ook zij de basis hebben gelegd voor ENERGY4ALL.

Maar de stilte moet ook een ander doel dienen. Stilte kan zorgen voor bezinning. Kan je helpen om je te herpakken. Om je, hoe toepasselijk, op te laden. Noem het een stilte voor de storm. Die stilte is nu net zo essentieel. Want we weten allemaal, het moet nog even gaan stormen voordat we echt bij de finish zijn. De testen van het medicijn Sonlicromanol beginnen rond deze tijd bij kinderen en dat is natuurlijk geweldig nieuws. Een moment waar al jaren naar is uitgekeken, maar we zijn er nog niet. Tot die tijd zal de energie gebundeld moeten worden om ondanks de corona restricties de energiestofwisselingsziekten en hun verwoestende werking onder de aandacht te brengen. Met het nog steeds geldende heilige doel om geld binnen te halen voor het onderzoek in Nijmegen van Jan en zijn team. Het is al vaak gememoreerd, de finish is in zicht en meestal komen er dan onvermoede krachten vrij. Laat die er vooral voor zorgen dat we over vijf jaar weer even stil kunnen zijn. Omdat we het 20-jarig jubileum niet gehaald hebben. En dat heugelijke feit mag dan wél gepaard gaan met een dankbare toost.


Jochem van Gelder

Column uit de 12e editie van het Energy4All Magazine 2021
Foto door Dennis Vloedmans

­