­

Dennis GaviaBlog Dennis - oktober 2020

Dennis Smits is na het ontmoeten van Jenske en haar ouders betrokken bij Stichting Energy4All. Hij heeft meegedaan aan de Koala Challenge, de MITO Estafette 24 uur Hardloop Challenge en al een aantal edities van Forza4Energy4All.

Van een rondje hardlopen naar een 24-uurs uitdaging

Hoe een hardlooprondje op een willekeurige dinsdagavond uitgroeit tot een sterke binding met Stichting Energy4All. Het is najaar 2015. Een jonge man sluit zich aan bij ‘onze’ hardloopgroep. In de maanden die volgen blijkt hij aan het trainen te zijn voor een of ander evenementje in Italië, iets met bergen, voor zijn zieke dochtertje…

Tot dat moment hebben wij nooit met energiestofwisselingsziekten te maken gehad en is Stichting Energy4All voor ons totaal onbekend. ‘Wij’ is in dit geval mijn partner, Marit Kroonen, en ondergetekende. Na het horen van Jenske’s verhaal (het dochtertje in kwestie), is het vuur ontvlamd. De stichting is twee vrijwilligers rijker.

In vergelijking tot de patiënten met een energiestofwisselingsziekte heb ik genoeg energie om een sportieve uitdaging niet uit de weg te gaan. Ik neem dan ook graag deel aan evenementen om de zichtbaarheid en bekendheid van Stichting Energy4All te vergroten. Via deze weg probeer ik mijn steentje bij te dragen aan het medicijnonderzoek van professor Smeitink.

De afgelopen jaren waren wij vaste deelnemers van dat evenementje in Italië; Forza4Energy4All. Vooraf hadden we allerlei verhalen gehoord. Elke keer eindigde het met ‘je moet het eigenlijk meegemaakt hebben om het volledig te begrijpen’. Een geweldige groep mensen die naar de Italiaanse Alpen trekken, ieder met zijn eigen uitdaging, maar allemaal met hetzelfde doel. Alle emoties die je kan bedenken, komen deze dagen voorbij. Maar hoe iemand er op enig moment ook aan toe is, iedereen begrijpt elkaar. Het is iets unieks. Je moet het inderdaad meegemaakt hebben om het volledig te begrijpen! Maar wees gewaarschuwd, het is een virus…

Inmiddels heeft Marit al wandelend en ikzelf al hardlopend alle Forza-bergen bedwongen. Dit jaar wilden we op de fiets naar boven. Maar ik hoef niemand uit te leggen waar dat is misgegaan. Iets met een virus… Deze plannen zijn dus (hopelijk slechts) een jaartje uitgesteld.

Het afgelopen halfjaar ben ik wel blijven sporten. Zoveel mogelijk alleen, op zo stil mogelijke wegen. Nog altijd zijn we erg voorzichtig in het contact met anderen. Niet in de laatste plaats ter bescherming van de kwetsbaren die ons lief zijn binnen de MITO-familie. Maar sport is onderdeel van wie ik ben en van te lang stilzitten worden de benen onrustig.

Dennis Koala Challenge  Dennis HardloopChallenge

Geen Italië dit jaar, maar ik heb toch nog aan een mooi fietsevenement deel kunnen nemen; de Koala Challenge.

En toen kwam de vraag of ik mee wil doen aan een 24uur Hardloop Challenge, als onderdeel van de MITO estafette. 24 uur is best lang, 240 kilometer is best ver. Dat klink als een interessante uitdaging. Dus ja, dan is er maar één passend antwoord; ik doe mee!

Alles bij elkaar heb ik 60 kilometer hardgelopen en 188 kilometer gefietst. Voor mij was het 24 uur genieten! Zelfs midden in de nacht, ergens op een verlaten dijk. Ieders enthousiasme onderweg en bij de MITO HART punten (huizen van families die met een energiestofwisselingsziekte te maken hebben) was hartverwarmend!

Ergens komt er een punt dat je de benen gaat voelen. Maar vergeleken met de pijn en het verdriet van de patiënten en ouders waar we het voor doen, stelt dat natuurlijk helemaal niks voor. Ik ben binnen een paar dagen weer hersteld, maar hun pijn blijft altijd…

Het was een prachtig evenement! Met wat er de afgelopen maand is bereikt, zijn we weer een stapje dichterbij de top van de berg die we met zijn allen aan het beklimmen zijn op weg naar het medicijn. Hoe lang de weg nog is, is onzeker. Maar vroeg of laat wordt die top bereikt! Tot het zover is, zullen wij nog wel een aantal keren door jullie beeld lopen en/of fietsen!

Dennis Smits

Sponsor Dennis voor zijn Forza4Energy4All 2021 uitdaging

Blog Dennis - Energy4All nieuwsbrief oktober 2020

 

­