­

Lolo ElstBlog Lola - juli 2020

Mijn naam is Lola Elst en ik ben 17 jaar oud. Een paar jaar geleden stond ik in het Energy4All magazine, omdat ik een energiestofwisselingsziekte heb.

Quarantaine en Geslaagd!

Dit is natuurlijk een bizarre tijd voor iedereen. Maar vanwege mijn kwetsbare gezondheid moet ik nog voorzichtiger zijn dan anderen. Sinds maart heb ik veel binnen gezeten. Op zich ben ik dat gewend, want ik ga maar halve dagen naar school en daarna ben ik te moe om nog naar de stad te gaan. Alleen nu had ik ook geen school meer en dat is heel saai. Dit jaar zou ik m’n eindexamens doen, dus 13 maart was de allerlaatste schooldag op deze school. Dat is achteraf gezien heel raar om te beseffen. 

De eerste twee maanden in quarantaine heb ik veel binnen gezeten. Op een gegeven moment ging ik soms weer naar buiten, bijvoorbeeld de hond mee uitlaten. Het is raar om te bedenken of de hond mee uitlaten of naar de stad gaan veilig is. Voor mij was het wel normaal om in het normale griepseizoen voorzichtig te zijn. Als bijvoorbeeld vrienden of familie ziek zijn, die even niet te zien. 

Nu probeer ik voorzichtig steeds meer dingen te doen, zoals meedoen met dansles buiten of soms naar de stad gaan op een rustig moment. Alleen ben ik niet gewend om zo te letten op afstand houden, dus dat is best gek. Het afstand houden van vrienden en familie vind ik ook het raarst. 

Hoe gaat het nu op school?

Op school gaat het eigenlijk best goed. Ik kan iets langer naar school dan een paar jaar geleden, wat heel fijn is. Dit jaar zat ik in m’n eindexamenjaar. Wat natuurlijk raar is dat ik door corona geen centraal eindexamen kon doen. Gelukkig ben ik wel geslaagd! 

Ik heb vmbo-tl gedaan op College De Kleine Prins Utrecht. Ik heb lang op speciaal onderwijs gezeten en nu ga ik een grote stap maken. In september ga ik namelijk beginnen op een reguliere school om daar havo te doen. Ik zou eerst MBO gaan doen, maar MBO is heel praktisch en dat kan ik niet goed volhouden qua energie. HBO past beter bij mij, omdat het een stuk theoretischer is qua stof leren. 

We gingen kijken naar scholen waar ik havo kan doen. Dat was nog best lastig, want je moet een school vinden die ermee om kan gaan dat je niet hele dagen naar school kan. 

Uiteindelijk kwamen we uit bij de Werkplaats in Bilthoven. Zij staan er voor open dat ik niet hele dagen naar school kan en deels lessen via De Klasgenoot van KPN moet volgen. Heel fijn dat een reguliere school hier zo in meedenkt. Ik heb heel veel zin om hier in september te gaan starten, maar vind ‘t ook spannend. 

Het is heel fijn dat ik nu naar een reguliere school kan gaan. Het zal soms misschien lastig zijn, maar ook heel anders en fijn. Een paar jaar geleden had ik niet kunnen bedenken dat ik naar de Werkplaats zou gaan. 

Lola

Steun ook het belangrijke medicijnonderzoek met een donatie

Blog Lola - Energy4All nieuwsbrief juli 2020

­