­

khondrion

Aanduiding verleend voor de behandeling van MELAS (mitochondriële encefalopathie, lactaatacidose en beroerte-achtige episodes) syndroom

NIJMEGEN, Nederland - Maandag 28 september 2020:
Khondrion, een biofarmaceutisch bedrijf in de klinische fase dat therapieën ontdekt en ontwikkelt die gericht zijn op mitochondriële ziekten, kondigt vandaag aan dat het een zeldzame pediatrische ziekte aanduiding (RPD) heeft gekregen van de U.S. Food & Drug Administration (FDA) voor sonlicromanol voor de behandeling van patiënten met het MELAS-syndroom.

Sonlicromanol is het volledige eigendom van Khondrion, een potentieel eersteklas oraal klein molecuul en één van de meest klinisch geavanceerde ziektemodificerende medicijn behandelingen voor mitochondriële aandoeningen in ontwikkeling. Momenteel in fase 2b klinische ontwikkeling, heeft sonlicromanol in Europa al de weesgeneesmiddel aanduiding gekregen voor MELAS, de ziekte van Leigh en patiënten met maternaal erfelijke diabetes en doofheidssyndroom (MIDD), en in de VS voor alle erfelijke mitochondriële aandoeningen van de ademhalingsketen.

De FDA verleent RPD-aanduiding voor ernstige en levensbedreigende ziekten die voornamelijk kinderen van 18 jaar of jonger en minder dan 200.000 mensen in de Verenigde Staten treffen. Onder voorbehoud van goedkeuring door de FDA van sonlicromanol voor de behandeling van het MELAS-syndroom, kan Khondrion een voucher voor prioriteit beoordeling krijgen van de FDA die kan worden ingewisseld om prioriteit beoordeling te verkrijgen voor een volgende marketing aanvraag of kan worden verkocht of overgedragen aan een ander bedrijf.

Professor dr. Jan Smeitink (Chief Executive Officer bij Khondrion): "We zijn verheugd dat we deze aanduiding voor zeldzame pediatrische aandoeningen hebben ontvangen voor ons leidende ontwikkelingsprogramma voor de klinische fasen. Het geeft de erkenning van de FDA aan dat het MELAS-syndroom een ​​ernstige en onvervulde medische behoefte vertoont. En het benadrukt het potentieel van sonlicromanol om de eerste ziektemodificerende behandeling voor deze verwoestende mitochondriële ziekte te worden.".

Een fase 2b-studie (KHENERGYZE) van sonlicromanol bij MELAS is momenteel aan de gang in een aantal internationaal erkende mitochondriële ziekte centra in Europa. Khondrion is van plan om op korte termijn een pre-IND (Investigational New Drug) aanvraag in te dienen om het ontwikkelingsplan voor sonlicromanol in de VS verder te bespreken.

Weer een hele belangrijke stap in de ontwikkeling en het op de markt kunnen brengen van het potentiële medicijn sonlicromanol.
Stichting Energy4All steunt structureel het medicijnonderzoek van Khondrion. Steun met een donatie dit belangrijke medicijnonderzoek.

Bron: Persbericht Khondrion van 27 september 2020 < hier volledig in het Engels te lezen

­