­

 Neia 1“Neia geniet zoveel ze kan.”

Vrolijk, lief, zorgzaam en een enorme doorzetter. Zo staat Neia van Leent (7) uit Wijchen bekend bij haar familie en haar vrienden. Ze geeft zich niet zomaar over aan haar energiestofwisselingsziekte.

School, haar vriendinnen, leuke dingen; ze wil er ten volste van genieten. Neia is een zeer sociaal meisje. Ze spendeert haar tijd graag op school en met haar vriendinnen. De dagen waarop ze zich goed voelt, zijn voor haar dan ook goud waard. Maar er zijn dagen waarop ze erg ziek is en veel pijn heeft door haar energiestofwisselingsziekte. Een grote frustratie voor iemand die zó graag mee wil doen met de rest.

Zowel lichamelijk als psychisch heeft Neia het erg moeilijk gehad in het afgelopen jaar. Ze had vaak longontsteking waardoor ze zich ziek voelde en niet meer kon genieten van leuke dingen. Daarnaast ontwikkelde ze steeds meer angsten. De psychische problemen kostten veel energie, wat weer lichamelijke klachten met zich meebracht. Dankzij hulp van een fijne kinderpsycholoog gaat het nu weer beter met haar.Neia2

Wat de familie Van Leent wel of niet kan doen, moeten ze per dag (en soms zelfs per uur) bekijken. Daarnaast is het voor de ouders van Neia verschrikkelijk moeilijk om met Neia’s pijn en angsten om te gaan. Ze hebben geleerd om te genieten van de kleine dingen. Of, zoals haar moeder Marieke het samenvat: “Een lach en een stralend gezichtje, dan zijn wij de gelukkigste ouders ter wereld!”

 

Bron: Energy4All Magazine, editie 7 (2016).

 

LEES MEER Patientverhalen

Doneer voor het medicijnonderzoek!
Stop energiestofwisselingsziekten. Kom in actie!
 
­