­

Jaldert

“Het mooiste moment is als hij lacht”

Jaldert van der Wal (5) uit Heerenveen ontdekt graag de wereld, lopend met zijn loopkar. Voor zijn ouders, Rein en Annette, is het een genot om hem te zien genieten, al doet het hen pijn dat hij niet
alles kan wat leeftijdsgenoten kunnen.

Als enig kind groeit hij op in een warm nest; zijn ouders zijn verzot op hem. Hoe heftig was het dan ook voor hen toen ze Jaldert, nog maar een half jaar oud, voor het eerst de operatiekamer indroegen.
Of toen Jaldert met de ambulance naar het UMCG moest voor een spoedoperatie.

Na de geboorte was hij aan de lichte kant en had weinig energie om te drinken. Een hartruisje en een verkleefde voorste schedelnaad waren de volgende ontdekkingen. “We ontdekten ook dat het plasbuisje op de verkeerde plek naar buiten kwam. Door de operaties aan zijn schedelnaad en plasbuisje, kon een spierbiopt genomen worden.” Na onderzoek bleek dat hij een energiestofwisselingsziekte heeft.

Vooralsnog lijkt Jaldert een ontwikkelingsachterstand te hebben. Drie dagen per week gaat hij naar een medisch kinderdagverblijf. Hij kreeg voeding via de neus-maag-sonde, maar sinds een paar maanden komt zijn voeding binnen via een belly button. “Sindsdien braakt hij minder en is hij fitter.” Voor Jaldert zelf is zijn loopkar het belangrijkste hulpmiddel. Hij wandelt en ontdekt graag. Jalderts ouders genieten van hem. En ze vinden het geweldig wanneer hij in zijn ontwikkeling vooruit is gegaan. “Als hij als guitige vent de aandacht van heit (papa) of mama wil, lacht, in zijn handjes klapt of ons aanraakt voor een knuffel, zijn dat voor ons de mooiste momenten.”

Jaldert steunen? Doneer hier!

Jaldert familieHet

Bron: Energy4All Magazine, editie 11 (2020)

LEES MEER Patientverhalen

­