­

Forza4Energy4All Stelvio 2016

Een terugblik op ons prachtige evenement Forza4Energy4All! Op 8, 9 & 10 september werden drie machtige bergen beklommen in de Italiaanse Alpen voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte. En niet de minste, namelijk de Gavia, Mortirolo en Stelvio. Op de fiets, wandelend, hardlopend en per MTB werd alle energie gegeven om de top te bereiken. Die heftige tocht naar de top staat figuurlijk voor wat patiënten met een energiestofwisselingsziekte dagelijks meemaken, maar dan om te overleven.

En wat een prachtige opbrengst! Een bedrag van € 5 9 . 9 4 3 , - hebben de deelnemers samen opgehaald voor Stichting Energy4All, voor het onderzoek naar een medicijn voor energiestofwisselingsziekten.

Dag 1 - GAVIA

De Gavia was op donderdag de eerst berg die beklommen werd. Het was een stralende dag. De weg was dit jaar nog wat slechter als vorig jaar maar dat hield onze helden niet tegen. De Gavia was zwaar maar zo mooi! Ze hebben het allemaal gehaald!

Verslag Gavia van fietscoach Henk van Ramshorst:

AANSTEKELIGHEDEN

Potverdorie. Ze heeft me weer aangestoken. Gisteren arriveerde ze. Samen met een breed grijnzende Geert. ’t Is haar vader. Uit Friesland. Met een tussenstop naar Bormio voor Forza 2016. Ze komen de Forza-2016-club aanmoedigen, helpen, enzovoort. Net als veel anderen. Waar halen ze de energie toch vandaan!

In de eetzaal klinkt een hongerig geroezemoes. Hunkering naar Italiaans eten en drinken. Maar iedereen wordt zo als dat hoort welkom geheten. Lovende woorden toebedeeld aan de deelnemers, helpers en aanmoedigers. En voor iedereen het saladebuffet mag plunderen. Deelt Paulien aanstekeligheden uit. Iedereen krijgt een kaartje. Met daarop een aanstekelige aanmoediging, overdenking. Hoewel ik in Italië (niet dat ik die taal beheers) ben krijg ik er een in de Engelse taal.

Dat was gisteren. De dag voor de grote startdag. De dag voor de beklimming van de Gavia. Voor wie dat wil is er ‘s-ochtend vroeg ademhalingstraining. Dan heb je meer lucht tijdens deze beklimming. Maar dan moet je wel mee durven te doen.
In twee groepen starten de fietsers. De hardhollers en de wandelaars worden naar hun vertrekplaatsen geloodst. We proberen een beetje gelijktijdig bij finish te komen. Want dan krijgt iedereen ruimschoots aandacht bij bereiken van de top. Dat moet aanstekelijk werken voor iedereen. Aanstekelijk om ook de tweede dag te starten. Aanstekelijk om ook bij deze familie te horen.
De Gavia is ons vandaag zeer goed gezind. We zien haar van haar beste en mooiste kant. Een prachtige zon (dat mag ook wel na twee jaar nevel en kou). En de opzet slaagt goed. In een korter tijdsbestek bereikt iedereen de top van Gavia.

Onderweg kom ik een Italiaan op respectabele leeftijd tegen. Hij verblijft ook ons hotel. Met een dame. Ik vermoed zijn vrouw. En fietst op een aangepaste mountainbike. Een duur Zwitsers merk denk ik te herkennen. Ik moedig hem aan. Als later afdaal om nog wat latere finishers te helpen kom ik hem weer tegen. Aanmoedigingen over en weer.

En van de late finischers is Anneke. Heeft de hele dag al gezelschap van Theo. En ze krijgt de laatste vijf kilometer zelfs aandacht van vijf -aantrekkelijke en mooi afgetrainde- mannen. Zij moet vandaag de gelukkigste vrouwelijker deelnemer zijn. En bereikt met haar begeleiding de top.

Terug in het hotel kom ik de Italiaan weer tegen. Ik complimenteer hem met de knappe klimprestatie. Als Italiaan neemt hij ze met groot gemak en elegantie in ontvangst. En verteld dat piano, piano heeft gereden. Op zijn gemak de Gavia op. Overdrijven kunnen Italianen ook goed. En deelt hij oprecht en terechte complimenten uit voor de organisatie Forza 2016. Volgens mij is hij uitbundig onthaalt op de top. Door het aanwezige oranje Forza 2016 legioen.

Ik leer vandaag een wijze les over aanstekeligheden. Mooie en goede aanstekeligheden werken. En geven anderen energie. En in dit oranje Forza-2016-legioen zit energie. Veel energie. Ben benieuwd naar de film van de eerste dag. En hoop dat die aanstekelijk werkt. En dat er volgend jaar een mooie Forza 2017 is.

Dag 2 - MORTIROLO

De Mortirolo werd op vrijdag bedwongen door wandelaars, fietsers en één hardloper! Wat is hij toch steil die Passo del Foppa. Geweldig dat bijna iedereen het heeft gered. En wat hebben we het getroffen met het weer. Weer een topdag vol energie!

Verslag Mortirolo van fietscoach Henk van Ramshorst:

BEWONDERLIJKHEDEN

Ik stel mijzelf de vraag. Welke bewonderlijkheden zijn groter, indrukwekkender, zijn belangrijker, zijn...?

Het is dag twee van Forza 2016. De dag van de Mortirolo. Voor de fietsers een lange afdeling van Bormio naar de Mortirolo. Na de beklimming moet dezelfde weg weer omhoog naar Bormio worden afgelegd. De wandelaars en de hardloper worden met de auto naar hun startpunt gebracht. Een tussenstop voor de fietsers bij Red Fox. Een Italiaanse Alpen onwaardige naam. Maar wel makkelijk om te onthouden. Mortirolo een geweldige beklimming niet overdreven lang, maar o zo steil. En of je nu fietst, wandelt of hardloopt. Je komt jezelf tegen op deze pas.
Het prachtig helder weer. Dik, dik boven de twintig graden. En dat mooie weer heeft vandaag een keerzijde. Het is vandaag een extra zware opgang naar de top van Paso di Mortirolo. Het is te warm. Het is veel te warm. En alle deelnemers lijden vandaag meer. Bij het kerkje wordt extra koelwater neergezet. En Pantani zou trots zijn op het Forza-legioen dat de top bereikt. Het zijn geen wereldtijden vandaag. Maar is dat belangrijk deze dagen? Want behoort het deze dagen tot de bewonderlijkheden als de je snelste bent?
Ik ben opzoek naar wat ik wel bewonderlijkheden moet vinden deze dagen. Niet dat het omfietsen, wandelen of hardlopen ene kleinigheid is. Of dat het een kleinigheid is wanneer je twee bergen beklimt. Maar als je gezond bent. Als je de mogelijkheden hebt. Als de je tijd hebt. Is het dan een bewonderlijkheid?

Ik beken dat ik een zwak heb voor mensen die het niet zo makkelijk hebben. Anders was ik natuurlijk niet bij Forza 2016. En ik zie deze dagen mensen bij Forza die het fysiek of geestelijk niet makkelijk hebben. En ze zijn er toch. Mijn aandacht wordt vandaag getrokken door een dame die het geestelijk lastig had/heeft. Ik wil haar naam niet te noemen. Weet niet of ze dat fijn op prijs stelt. Ik hoor dat ze een geweldig goede wielrenster is geweest. En dat ze mentaal het zwaar te verduren heeft gehad. Ze is hier er toch. En ze helpt vrijwillig mee om het evenement succesvol te maken. En kijkt toe hoe anderen feestelijk op de top worden onthaald. Een lawaaimaker schreeuwt de deelnemers over de streep. Ik vind het tot de grote bewonderlijkheden horen dat ze er is. En dat ze meehelpt. Dank je wel!

En ja het behoort ook tot de bewonderlijkheden dat de deelnemers vandaag hun prestatie leveren. Dat ze elkaar op sleeptouw nemen. Dat ze op elkaar wachten en helpen. En het behoort ook tot bewonderlijkheden als je hier tussen haakjes gewoon vrijwillig meehelpt. Of als eerst man, vrouw, wandelaar, hardloper deelnemer boven komt. Of nog een berg beklimt.

Maar vandaag vind ik de dame die net beschreef tot de mooiste bewonderlijkheden horen. En ik hoop van harte dat Forza 2016 haar leven extra energie geeft. Ze heeft haar energie in ieder geval royaal aan Forza gegeven. Kortom een dag met mooie bewonderlijkheden ! Forza, Forza.

Dag 3 - STELVIO

De laatste dag van Forza4Energy4All 2016. De Stelvio werd beklommen door 24 helden. Er was slecht weer voorspeld maar de weergoden waren ons goed gezind. In het zonnetje werd de ene na de andere haarspeldbocht genomen. en de wandelaars liepen door de ruige natuur naar de top. Het was één groot feest op de top onder de grote Energy4All boog. Een ongelofelijk mooie dag! Elke deelnemer is boven gekomen. Anneke bereikte voor de eerste keer op de fiets de top, klasse! Drie mountainbikers hebben de afdaling off-road gedaan, tussen de alpenkoeien door en langs diepe afgronden, stoer! It was a beautiful day!

Verslag Stelvio van fietscoach Henk van Ramshorst:

HEERLIJKHEDEN

Het is zaterdag dag drie van Forza. De Stelvio roept. Kom op Forza-legioen. Kom op. Het is hoog tijd. Pak je wandelschoenen. Pak je hardloopschoenen. Pak je racefiets. En zorg dat je de op de top komt vandaag. Het bereiken van de top van de Stelvio is een geweldige heerlijkheid die je kan toekomen.

Gisterenavond was er nog bezorgdheid. Mogelijk donder en bliksem op de Passo di Stelvio. Het zal toch niet. Dat we niet naar boven kunnen! Het zal toch niet. Iedereen heeft er zo naar toegeleefd. Zo naar toegewerkt. Kijkt er zo naar uit.
Maar tijdens het ontbijt blijkt opnieuw dat Meteo Swiss het bijna goed voorspelde. Want op een paar spetters na wordt het een heerlijke dag.

De deelnemers vertrekken naar hun startposities. De wandelaars kunnen de lange route lopen. En onze hardlopers worden onderweg door de fietsers aangemoedigd. Onze getrainde fietsers hebben psychologisch een heerlijke dag. De berg wordt ook bezet door een grote massa Belgen. Op een of andere manier verbonden met een bakkerij. En dat is te zien. Ze hebben massaal te veel gesnoept van de heerlijkheden uit hun bakkerij. We rijden ze links en rechts voorbij. En ze worden door onze dames gechikt en gechickt.

Alle Forza-deelnemers bereiken de top van de Stelvio. Alle deelnemers! Voor sommigen is dat een grote persoonlijke overwinning. De lawaaimakers onder oranje Energy4All-boog schreeuwen iedereen binnen. Ook de Belgen, de Duisters, de Italianen, de ……….. Ondersteund met bekend muzikal lawaai. Emoties worden losgelaten en traantjes biggelen over de wangen.
Vanavond genieten we met elkaar nog even van de Italiaanse heerlijkheden in ons vriendelijke hotel. En kunnen met elkaar de belevenissen delen van de afgelopen dagen. Het was een mooie Forza2016. Een mooie Forza 2016.

En over heerlijkheden geschreven. De mooiste heerlijkheden van de afgelopen Italiaanse Forza-dagen waren de mensen die er bij waren: Patty, Jos, Roel, Nick, Christa, Antonia, Anke, Petra, Adrie, Paula, Mark, Frank, Ramon, Colinda, Alie, Christ, Tessa, Pieter, Peter, Peter, Anneke, Wilma, Kevin, Hans, Saskia, Gert-Jan, Geert, Paulien, Tamara, Walter, Sterre, Tom, Theo, Marc, Hein, Paul, Janny, Leo, Lex, Michaell & Henk.

O ja. Ik vergeet bijna een de kleine dreumes. Melle, het manneke deed alles om in beeld van de camera te komen. En dat is ‘m vast gelukt. Kijk maar even naar de filmpjes van Lex van de afgelopen drie dagen. En wie weet bent u er volgend jaar wel bij.


Schrijf je nu in voor Forza4Energy4All 2017 op
www.forza4energy4all.nl

­